Скоро ли ще раждам? Ранни признаци за наближаващо раждане

Кои са някои от нещата, които можете да очаквате да се случат в дните и седмиците, предхождащи раждането?

Ако Ви предстои нормално раждане, вероятно внимателно наблюдавате какво се случва с тялото Ви в последните седмици от бременността. Има много видими и невидими за нас начини, по които тялото ни се подготвя за раждането. Контракциите са един от последните етапи в този сложен процес. Ето някои от нещата, които можете да очаквате. 

СТЯГАНИЯ И БОЛКА В КРЪСТА

Особено при втора и следващи бременности, жените усещат някакви стягания и увеличена болка в кръста с приближаване на раждането.

ХАЛТАВИ СТАВИ

Тоест залиташ и се блъскаш във всичко 🙂 

Хормонът релаксин, който се отделя в значителни количества през бременността, помага за това ставите ти да станат по-подвижни. В последствие и тазът ти да може да увеличи диаметъра си по време на раждането. Затова с приближаването на раждането много жени се чувстват непохватни, а някои дори започват да изпитват и болка от разтягашите се стави, особено в областта на таза.

РАЗСТРОЙСТВО

Освен ставите, мускулите също стават по-отпуснати. Това важи и за мускулатурата на червата. Което пък от своя страна може да доведе до леко или по-силно разстройство. А често се случва и при започващо раждане червата спонтанно да се изчистят.

КАЧВАНЕТО НА ТЕГЛО СПИРА

Някои жени дори започват леко да свалят килограми в края на бременността.

УМОРА

Умората и желанието за почивка често са част от последните дни преди раждането. Големият корем, притиснатият пикочен мехур и други органи правят съня труден. Сега е моментът да събереш всички налични възглавници и да се опитате да се настаните колкото може по-удобно.

ИНСТИНКТ ЗА ГНЕЗДЕНЕ

Някои майки вместо умора обаче изпиртват силно желание за гнездене: подреждат, подготвят, почистват дома си в подготовка за пристигането на бебето. Това е нормално и също е признак, че срещата ще е скоро 🙂

ТАПАТА ПАДА

Около седмица преди раждането (понякога повече, понякога по-малко) може да падне и така наречената тапа, или слузеста запушалка. През бременността, тази тапа е затваряла шийката на матката и не е позволявала достъп на бактерии до нея. Малко преди раждането, когато започнат промени в шийката на матката, е възможно тапата да падне под формата на слуз, примесена с малко кръв. Падането на тапата обикновено е свързано със започващи промени в шийката на матката.

ШИЙКАТА СЕ ПРОМЕНЯ

Шийката на матката започва своята подготовка понякога доста преди началото на контракциите. За да се подготви за раждането тя омеква (узрява), изтънява и се отваря. Тези промени обикновено започват постепенно няколко седмици преди раждането. Ако сте имали скоро вагинален преглед, вероятно лекарят Ви е споделил дали има някаква промяна.

Медицинският екип използва скaлата на Бишоп, за да прецени готовността на шийката за раждане. Повече за тази скала можете да прочетете тук.

Интересна ли Ви беше тази статия? Абонирайте се тук за още полезна информация по за раждането и кърменето.