На един език ли говорите с екипа си?

понеделник, 28 август 2017 | Автор: Йоанна Рачовска

На един език ли говорите с екипа си?

Какво според Вашия лекар или акушерка означава „нормално“ раждане? Дали нейното „нормално“ е Вашето „нормално“? Предлагам Ви да зададете няколко въпроса, за да добиете повече яснота.

Ако не искаме да кажем просто „Не.“

петък, 18 август 2017 | Автор: Йоанна Рачовска

Ако не искаме да кажем просто "Не."

Идеи за конструктивен диалог с медицинския екип (или с водопроводчика), когато обмисляте дали да не откажете дадена процедура или намеса.

Нормално раждане след секцио в 11 стъпки

сряда, 16 август 2017 | Автор: Йоанна Рачовска

Нормално раждане след секцио в 11 стъпки

Изследователи на темата обобщават 11те основни фактора, които могат да увеличат вероятността за вагинално раждане след секцио.

Ще родя ли скоро? Скала на Бишоп

понеделник, 14 август 2017 | Автор: Йоанна Рачовска

Ще родя ли скоро? Скала на Бишоп

Тялото на бременната жена се подготвя за раждането по начини, които често са невидими за нея. При вагинален преглед, лекарят може да използва скалата на Бишоп, за да установи доколко тази подготовка е напреднала и да прогнозира евентуалния изход от предизвикване на раждане. Ако помолите лекаря си да Ви даде някои прости параметри (те би трябвало да са отразени и в документите след прегледа), бихте могла сама да добиете представа за процесите, които текат неусетно в подготовка за посрещане на бебето.

Коя е най-добрата банка за стволови клетки?

сряда, 9 август 2017 | Автор: Йоанна Рачовска

Коя е най-добрата банка за стволови клетки?

Наскоро ми се наложи да слушам презентации за съхранение на стволови клетки. Стори ми се странно, че се рекламира процедура, която е директно в разрез с препоръката на СЗО: „Забавено клампиране на пъпната връв (приблизително 1-3 минути след раждането) се препоръчва за всички раждания“1. По стечение на обстоятелствата, по това време четях книгата на д-р Сара Бъкли, „Нежно раждане, нежно родителство“, която цитира мненията на различни експерти и организации против тази процедура. Ето някои от тях …

Техники на дишане

вторник, 1 август 2017 | Автор: Йоанна Рачовска

Техники на дишане

Пени Симкин пише, че за успеха на всяко сериозно физическо предизвикателство, каквото е и раждането, контролът и ритъмът на дишането са много важни.

Ако трябва да лежим

сряда, 26 юли 2017 | Автор: Йоанна Рачовска

Ако трябва да лежим

Някои идеи за справяне с болката и дискомфрота, ако се налага жената да лежи по време на раждането.