Дула за раждане

Дулата оказва емционална и физическа подкрепа по време на бременността, раждането и първите седмици след това. Ето и информация за пълният пакет „Подкрепа от дула“ с мен, Йоанна:

Роля и задължения на дулата

 • Като дула, аз работя независимо. Работя за Вас, не за Вашия лекар, акушерка или болница.
 • Ще се срещнем 2 (два) пъти преди раждането по време, удобно на двете ни. По време на тези срещи можем да обсъдим опциите, които имате и да разгледаме плана Ви за раждането. Това ще е от полза за Вас, защото помага да подредите приоритетите си и да можете да предадете своите желания на медицинските лица, които ще се грижат за Вас по време на раждането. Би било добре Вашият партньр също да присъства на тези срещи. Ще помогне и на мен да разбера Вашите предпочитания и желания за раждането. След тези две срещи ще продължим да поддържаме връзка през Messenger, Viber или по телефон, когато желаете.
 • Можем да правим и допълнителни срещи при желание от Ваша страна, като те се заплащат на стандартната цена за консултация.
 • Аз мога да Ви дам информация за изборите, които можете да направите в процеса на подготовка на плана си за раждане. Но отговорността да решите какъв план е най-подхдящ за Вас е изцяло Ваша. Вие ще прецените своите потребности и предпчитания и ще ги обсъдите със своя лекар.
 • Ще бъда на линия, за да ви подкрепям по време на раждането считано от 14 дни преди термина Ви.
 • Ще остана с Вас до 12 часа по време на раждането. След раждането, ако желаете, мога да остана с Вас 2 часа. Изключение правят кратки почивки и време за закуска, ако има възможност. Ще почивам по-дълго в случай, че ми се обадите на много ранен етап, като ще договаряме за колко време и кога.
 • Мога да Ви помагам да използвате немедицински техники за облекчаване на болката по време на раждането, като например дишане, масаж, топли компреси, вана или душ, смяна на позициите и други.
 • Всяка информация за раждането Ви е конфиденциална и няма да бъде споделяна от мен с никого.
 • Ще Ви помогна да започнете кърменето ако желаете.
 • След раждането ще се срещнем един път, като това може да бъде в деня след раждането, деня, когато се приберете от болницата, или всеки един друг предпочитан от Вас ден. Ще се старая да отговарям на въпросите Ви или да Ви свържа с друг професионалист когато е необходимо. Допълнителните срещи след раждането се заплащат по стандартната цена.

Разкази на някои от жените, които съм подкрепяла като дула

И сега какво да те правя?!

Как родих със сестра си

The journey of baby Joana to this world

Можеш!

Твоето раждане, твоите решения

До къде стигат компетенциите на дулата

 • Аз няма да взимам решения от Ваше име. Ще Ви дам инфрмация, която може да е полезна за Вас и Вашия партньор, така че да направите информиран избор.
 • Дулата не извършва клинични дейности и не е медицинско лице. Тя осигурява информация и физическа и емоционална подкрепа.
 • Дулата не може да измери кръвно, да проверява за разкритие или детски сърдечни тонове, да поставя диагнози, да назначава лекарства или да извършва каквато и да е друга медицинска дейност. Моята роля е ограничена до това да се грижа за Вашия физически, емоционален и информационен комфорт.
 • Аз няма да Ви дам медицински съвети или да препоръчам алтернативна терапия. Всяка информация, която получите от мен, не може да замести консултация с лекар или друго медицинско лице. Ваша отговорност е да потърсите съвет от квалифициран специалист, ако имате медицински проблем или въпрос.
 • Аз няма да говоря с Вашия лекар или акушерка от Ваше име. Мога да обсъдя с Вас Вашите притеснения и да Ви обясня какви опции имате в дадената ситуация, както и да Ви помогна да зададете въпросите си. Но Вие и Вашият партньор ще трябва да комуникирате своите нужди и притеснения с медицинския персонал.

Вашият ангажимент

 • Вие поемате ангажимент да подготвите писмен или устен план за раждането и да обсъдите целия план или основните точки в него с медицинските лица, които ще пръсъстват на раждането Ви. За мен също е важно да съм запозната с него. Добре е да посетите и родилното отделение, в което планирате да раждате, ако има такава възможност.
 • Когато смятате, че раждането е започнало, ще ми се обадите, дори да не сте сигурна. Ако водите Ви изтекат, ще ми се обадите, за да мога да се подготвя да присъствам на раждането Ви. Ще Ви подкрепям по телефона до момента, в който прецените че бихте искали да дойда при Вас. Ако по някаква причина нямате възможност да се свържете с мен при започнало раждане, ще ми оставите съобщение в един от каналите, които сме ползвали за комуникация до този момент.
 • Ще имам нужда от около 40 минути до 1 час, за да стигна до Вас от момента, в който сте ми казали, че искате да се присъединя към Вас. Ако не сме се чули по телефона, а сте ми изпращали съобщения, важно е да имате потвърждение от мен, че ще тръгна, в противен случай може да не съм видяла съобщенията Ви.
 • Вие и Вашият партньор ще решите кога трябва да тръгнете за болницата. Аз мога да дам информация за общи препоръки и обичайни практики, но решението ще е Ваше.

Плащане

Таксата за гореописаната подкрепа: 2 срещи преди раждането, подкрепа до 12 часа по време на раждането и едно посещение след раждането е 500 лева. В рамките на една седмица след подписване на договор и попълване на анкета се дължи депозит от 250 лева. Остатъкът от сумата се заплаща на втората среща преди раждането.

Тази цена не важи онлайн услугата. Вижте тук условията за виртуална подкрепа от мен.

В случай, че няма възможност да Ви придружавам в болницата по предварително известна причина, цената на пакет „Подкрепа до болницата“ е 300 лева. Този пакет включва 2 срещи преди раждането, подкрепа до 12 часа по време на раждането до момента, в който отидете в болницата и едно посещение след раждането.

Заявка за ползване на услугата можете да изтеглите тук, a договор: тук.

Можете да се свържете с мен на 0885 210 764 или във Фейсбук страницата ми, за да уточним детайлите. Ще се радвам да работим заедно!