Какво е дула

Ако знаете какво е дула и обмисляте варианти да получите такава подкрепа, в момента предлагам услугите виртуална дула, консултация (онлайн и на лична ‘офлайн’ среща), както и пълен курс „Подготовка за раждането“.

Ако вече сте родили и имате нужда от подкрепа за първите грижи около бебето и кърменето, можете да заявите домашно посещение.

А ако идеята за дула е нова за Вас, надявам се да успея да обясня какво означава и защо е важна.

Накратко

Дулите са немедицински специалисти,  подготвени да осигурят емоционална и физическа подкрепа по време на бременността, раждането и периода след това, така че жената да се чувства уверена и удовлетворена. Освен това, дулата може да Ви даде информация и да Ви помогне да направите своя информиран избор. Дулите сертифицирани от Childbirth International преминават курс от около 150 часа обучение. (Уточнение: освен сертифицирана дула, аз съм и сертифициран инструктор по подготовка за раждане към същата организация, тоест общо съм преминала близо 300 часа обучение). 

Всички професионалисти, обучаващи се и сертифицирани от Childbirth International спазват етичния код на организацията.

А по-подробно…

Думата дула произлиза от гръцки и значението ѝ е „жена, която помага“. В културите преди нас е било нормално раждащите жени да бъдат подкрепяни от други жени от своето близко обкръжение и общност. Заедно с традиционните акушерки, до жената често е имало сестра, приятелка, съседка, дула… Все жени, които осигуряват комфорт на раждащата, всяка по свой начин. Днешният модел на раждане е много различен, но нуждата на раждащата жена от този вид подкрепа не е отпаднала. Затова много жени избират да имат и дула по време на раждането.

Дулата днес

Съвременните дули се занимават професионално с това да осигуряват емоционална и физическа подкрепа (ето тук можете да видите някои от техниките, които дулите често използват) и информация на бременната и раждащата жена, а често и на партньора ѝ, по време и в първите дни след раждането.

Какво прави дулата?

Обикновено избирате своята дула и започвате да се срещате с нея няколко месеца преди раждането. Виждате се няколко пъти преди раждането, за да се опознаете и тя да добие представа за Вашия опит, притеснения, желания и за това как би могла да Ви е от полза. Обсъждате различни въпроси във връзка с раждането, които Ви интересуват. Дулата може да ‘отвори’ някои врати за Вас, т.е. да Ви даде идеи и информация, които до този момент не сте имали. Но крайните решения винаги са на майката: дулата подкрепя всеки нейн избор. Майките, работещи с дула, често описват предпочитанията си в план за раждане.

По време на раждането, дулата остава постоянно близо до майката. Ако раждането е в началото си, може да е подходящо време да се посмеете заедно или да направите домашни сладки. С напредването на раждането, дулата може да помага на жената да се справи с болката чрез техники за дишане и отпускане, масаж и смяна на позицията на тялото и други. Може да помага и с всякакви практични неща у дома или в болницата, като да носи чисти кърпи, да подаде чаша вода, да направи чай, да потърси лед, да напълни ваната и т.н…. Ако майката има нужда, дулата може да ѝ обясни какво и защо се случва в момента.

След раждането, дулата обикновено подкрепя майката за началото на кърменето.

Помагат ли наистина дулите?

Множество изследвания са установили предимствата на постоянната подкрепа. Изследвания на повече от 15,000 жени от 16 страни установяват, че раждането протича най-леко, когато жената има постоянна подкрепа от дула, която не работи за болницата и която не е част от социалния й кръг (приятел, партньор или роднина). При тези жени е наблюдавано:

  • 31% по-рядка употреба на синтетичен окситоцин

  • 28% по-нисък риск от цезарово сечение

  • 34% по-малък риск от разочарование от раждането

  • 12% по-голяма вероятност за спонтанно вагинално раждане

Пълно описание на изследването има тук: Schneider Hodnett ED, Gates S, Hofmeyr GJ, Sakala C, Continuous Support for Women During Childbirth (Review). John Wiley and Sons, Ltd., 2012

Разкази на някои от жените, които аз съм подкрепяла като дула:

Раждане без страх

И сега какво да те правя?!

Как родих със сестра си

Прераждане

The journey of baby Joana to this world

В заключение, препоръката на СЗО: през 2014 и 2015 година, в два отделни документа, СЗО препоръчва жената да е придружавана от подкрепящ партньор по избор (нейният съпруг / партньор, приятелка, жена от общността, дула), за по-добър изход от раждането и по-голямо удовлетворение от преживяното. (Източник: http://www.who.int/reproductivehealth/topics/maternal_perinatal/companion-during-labour-childbirth/en/).

Аз избрах да се сертифицирам като дула в Childbirth International: една от първите и най-големи сертифициращи организации с света. Ако смятате, че подкрепата от мен като дула ще Ви е полезна за Вашето раждане, aз ще се радвам да споделя малка част от пътя към срещата Ви с новия член на семейството.

Прочетете още: Какво не е дула?

Трябва ли ми дула?

Какво е обучител за раждане?