Книги

Има десетки, ако не и стотици книги на български , които обещават да ни помогнат да се справим по-добре с бременността, раждането, кърменето, майчинството… Не всяка от тях обаче успява да спази това обещание.

Наскоро попаднах на изследване1, което свързва следродилната депресия с определени книги за родителство. Ето какво споделят авторите на изследването:

В някои случаи тези книги може да помогнат на новите майки, но … това може да се случи ако бебетата им са склонни да се пригодят към режим. Макар и някои родители да имат късмет и да им се падне бебе с ‘лесен’ характер, всъщност е напълно нормално за повечето бебета да имат нужда от много взаимодействие и те високо заявяват своето раздразнение, ако не го получават. Да се опитваш да вървиш срещу тези нужди на бебето не работи… бебетата не са чели тези книги!

Много такива книги предлагат цели, които са в противоречие с нормалните нужни на развитието на бебето. Предлагат се големи интервали между храненията, да не се вдига бебето когато заплаче, както и че бебетата могат да спят дълго нощем. Но бебетата имат нужда да се хранят често, защото стомахчето им е малко, а и искат да бъдат близо до друго човешко същество, тъй като са уязвими – много повече, в сравнение с много бозайници, които могат да вървят и да се хранят сами скоро след раждането си. Нормално е също бебетата да се будят през нощта – много възрастни също се будят нощем, но бебетата имат нужда от помощ, за да могат да заспят отново.“

По този повод, ето кои книги лично препоръчвам като такива, които са помогнали на мен и които зная, че са помогнали на други майки по време на бременността, раждането и след това. За начало преглагам книгите на български език:

„Близо до бебето“ на Василена Доткова – ще Ви помогне да се подготвите за раждане и кърменето с основни насоки и ще Ви даде нов поглед върху нещата, които са ‘задължителни за бебето’. Според авторката Има само едно нещо, от което бебето наистина се нуждае – от нас, родителите. И само едно нещо, което трябва да правим – да присъстваме истински в живота му. Най-големият подарък, който можем да дадем на децата си, сме ние самите – тялото ни, одобрението ни, отзивчивостта ни, времето и енергията ни. Нищо не може да бъде по-просто и същевременно по-голямо предизвикателство, нищо друго не може да ни направи по-уязвими, нито да ни вдъхне повече сила. Нищо друго не може да ни даде повече свобода, здраве и живот.”

„Книга за кърменето“ на Хана Лотроп – авторката е Ла Лече Лига лидер от Германия, а в България книгата излиза под редакцията на Ла Лече Лига България. Книгата може да служи за опора, когато чуваме разнопосочни съвети или противоречива информация, може да е справочник при възникване на проблеми с кърменето или източник на идеи за преодоляване на различни ежедневни ситуации като например домакинството, пазаруването с бебето, пътуванията… Няма как да се запомни цялата информация, която е предоставена, затова би било добре да я имаме в домашната библиотека.

„Раждане с любов“ на Олга Дукат – отдавна чакана различна книга за раждането от първата българска дула, в последствие акушерка, а също и майка на 4 деца. Книгата съдържа медицинска информация, но и много споделен личен опит, има и цял отделен раздел с разкази за раждания в България. Можете да разчитате на тази книга да Ви помогне да разберете какво се случва по време на раждането, с какво бихте могли да си помогнете, какви са ролите на партньорът, дулата, акушерката, лекарят и да добиете увереност, че можете да вземете информирани решения за това, което зависи от Вас.

Тези книги са налични в Заемната библиотека, в случай, че предпочетете да нямате свое лично копие.

1http://www.swansea.ac.uk/media-centre/latest-research/newresearchfindslinkbetweensomebabybooksandpostnataldepression.php