Курс за бременни

Събира се група за онлайн курс „Подготовка и подкрепа за раждане без страх“, който ще се проведе в Zoom. Ще има записи от срещите, достъпни 60 дни.

Ако имате интерес, моля пишете ми тук.

Цена: 180 лева за двойка.

Цели на курса:

По време на курса ще разберете естествения ход на процесите по време на раждането и как да го подпомагате активно. Ще изпробвате различни позиции, които улесняват раждането. Ще усвоите поне 2 основни техники на дишане и множество други немедикаментозни методи за обезболяване. Ще опознаете болничните практики и процедури и ще изготвите личен план за раждането. След курса ще знаете кое е важно за добрия старт на кърменето и кои практики е за предпочитане да се избягват.

За кого е подходящ курсът?

Курсът е подходящ за родители, които очакват първо или поредно дете и е предвиден да се провежда през втория или третия триместър на бременността.

Курсът е интерактивен и практически насочен. Информацията, която се предоставя в него, е базирана на доказателства.

Курсът се състои от 4 модула с продължителност между 2 и 3 часа (2 часа за индивидуален формат). Съдържанието на модулите е описано по-надолу на страницата. Групов курс стартира при записани 3 двойки, на цената 180 лева за двойка. Индивидуален курс може да започне по всяко време, като цената му е 400 лева за двойка. За запис при индивидуалния курс се доплащат допълнително 50 лв, за груповия записите са включени в цената. Заплаща се предварително по банков път. Можете да заявите и допълнителни срещи по желание от Вас теми.

За още информация, можете да се свържете с мен по телефон или Вайбър на номер 0885 210 764, или да ми пишете тук.

Всички курсове на „Сърце до сърце“ са базирани на съвременна информация и ползват за основа материали на Childbirth International.  Водещата е  сертифицирана дула и обучител за раждане на тази организация.

Разкази на някои от жените, посетили курс при мен: 

Таня: Прераждане

Моника: Раждане без страх

Александра: Вълненията от първото раждане

Структура на курса:

Стъпка 1: Опознай раждането

Терминология
Какво се случва по време на раждането
Как функционира тазът
Как звучи раждането
Как изглежда раждането
Да се научим да се отпускаме
Нуждите на раждащата жена

Стъпка 2: Овладей болката 

Страх и напрежение по време на раждането
Използване на дишането като стратегия
Обезболяване на раждането
Пози по време на раждането
Как да обсъждаме опциите си с медицински лица
Техники за масаж
Отпускане с помощта на докосване
Други помощни средства
Ами ако … (възможни сценарии)

Стъпка 3: Направи избор

Кой избира?
Какво е активен мениджмънт на раждането? Какво е изчаквателният подход?
Обичайни процедури и интервенции. Каскада от интервенции
Стратегии за справяне в трудни ситуации (разиграване на сценарии)
План за раждане
Тема по Ваш избор

Стъпка 4: Подготви се за кърменето

Причини да кърмим
Как работи кърменето
Как да разбера дали …. е нормално
Позициониране на гърдата
Често срещани затруднения

Обща информация за курсовете на „Сърце до сърце“

Целта на курсовете по модел на Childbirth International не е да запомните набор от факти за раждането, а да Ви помогнат да усвоите практически умения. За да постигнем тази цел, ние правим връзки между информацията и реалността – т.е. помагаме Ви да РАЗБЕРЕТЕ фактите, използвайки след това тези връзки като основа за изграждане на УМЕНИЯ.

Вариантите на обучение са два: групово или индивидуално. Ако изберете индивидуално обучение (заедно с партньора), курсът започва тогава, когато сте готови, организацията е гъвкава и съобразена със свободното Ви време, а темите можете да избете от изброените по-горе, или пък да определите сами. Свържете се с мен, ако това е Вашият вариант.

За предстоящи групови обучения следете тук, във Фейсбук страницата на „Сърце до сърце“ или от седмичния ми бюлетин „Подготовка за раждане и кърмене“. Ако в момента няма планирано такова, свържете се с мен, за да планираме 🙂

Важно:
Голяма част от обучението е под формата на дискусии, ролеви игри и други дейности, различни от лекция. Не очаквайте аз да говоря през цялото време. Бъдещите родители, в желанието си да научат „всичко“, често имат готовност да слушат много дълго време, но това не е най-ефективният начин за учене.

Материалите, които ще получите по време на курса, са собственост на Childbirth International или на Йоанна Рачовска, разработени са за нашите курсисти и не могат да бъдат копирани и разпространявани по никакъв начин.

И накрая нещо интересно:

През октормври 2018 година СЗО публикува препоръчителни извънклинични мерки (виж документа) за намаляване на ненужните цезарови сечения. След проведени изследвания, едно от нещата, които организацията препоръчва, е обстойна предварителна на жената и партньора за раждането.

Именно здравното обучение преди раждането е фокус в документа. Препоръчва се жените и техните партньори да участват в сесии за страха от раждането и болката, за фармакологичните методи за обезболяване и техните ефекти, за не-медикаментозните методи за обезболяване, за предимствата и недостатъците на ЦС и естественото раждане, за индикации и контраиндикации за ЦС.

Звучи добре? За повече информация, моля свържете се с мен:

и да започваме!