Виртуална дула

Като дула, аз подкрепям жените по време на бременността, раждането и кърменето, като им помагам да се подготвят, да преодоляват различни предизвикателсва, да са по-информирани и спокойни.

Обикновено избирате своята дула и започвате да се срещате с нея няколко месеца преди раждането. На срещите преди раждането се опознавате тя добива представа за Вашия опит, притеснения, желания и за това как би могла да Ви е от полза. Обсъждате различни въпроси във връзка с раждането, които Ви интересуват. Дулата може да ‘отвори’ някои врати за Вас, т.е. да Ви даде идеи и информация, които до този момент не сте имали. Но крайните решения винаги са на майката: дулата подкрепя всеки нейн избор. Майките, работещи с дула, често описват предпочитанията си в план за раждане.

По време на раждането, дулата остава постоянно близо до майката. С напредването му, дулата може да помага на жената да се справи с болката чрез техники за дишане и отпускане, масаж и смяна на позицията на тялото и други. Може да помага и с всякакви практични неща у дома или в болницата. Ако майката има нужда, дулата може да ѝ обясни какво и защо се случва в момента.

След раждането, дулата обикновено подкрепя майката за началото на кърменето.

Все по-често жените предпочитат или пък се налага да получават подкрепа от мен по различни електронни канали. В началото на пандемията, когато когато започнах да предлагам тази услуга усещането беше странно. Постепенно стана ясно, че този тип услуга има предимства. Например мога да Ви подкрепам ако живеете в друго населено място; говорим си от уюта на домовете си; мога да съм ‘до Вас’ в случаи, когато физически няма такава възможност.

Ако все пак предпочитате традиционна присъствена подкрепа от дула, разгледайте тук описание на услугата „Дула за раждане„.

И така, какво представлява виртуалната дула подкрепа?

Най-общо, 2 видео срещи по 1 час преди раждането, изготвяне на план за раждането, подкрепа по чат в периода до раждането ако имате допълнителни въпроси, подкрепа до 12 часа по време на самото раждане, още 1 видео среща с продължителност 1 час след раждането и подкрепа по чат до 5 дни след тази среща.

Обикновено избирате своята дула и се срещате с нея преди раждането. При варианта ‘виртуална дула’ тази среща е онлайн: по телефон, скайп, месинджър или друга удобна за Вас платформа. Ще направим 2 срещи по 1 час. По време на тези срещи ще Ви помогна да изготвите своя план за раждането и ще обсъдим всякакви въпроси, които Ви интересуват във връзка с физическата и емоционалната подготовка за посрещане на бебето. Например: етапите на раждането, справяне с болката, водене на трудни разговори в болницата, първите часове с бебето…

Опитът ми е, че след като сме се срещнали един или два пъти, често жените имат допълнителни въпроси, тъй като сме обсъждали някои доста нови за тях неща. Затова реших, че е важно да предоставя възможност за продължаваща комуникация с мен по чат. Ще отговарям на въпросите Ви (по чат) при първа възможност, за да Ви помогна да се подготвите възможно най-добре за предстоящото събитие. Обикновено отговарям в рамките на няколко часа и винаги в рамките на 24 часа.

Когато започне раждането, аз ще съм на линия в платформата, която предварително сме избрали. Ще Ви оказвам емоционална подкрепа, ще Ви давам информация и идеи за справяне. Ако има нужда, ще Ви обяснявам какво и защо се случва по време на раждането, какво да очаквате… Ще съм на линия до 12 часа по време на раждането ако имате нужда от мен.

След раждането ще направим още една виртуална среща в рамките на 1 час. Тогава мога да Ви подкрепя за началото на кърменето, да обсъдим раждането, да поговорим за това, което предстои, или за друго, което имате нужда да обсъдим.

След тази среща ще съм на линия за въпроси по чат в продължение на 5 дни, защото често се налага да доизясним някои от нещата, които сме обсъждали.

Цената на пакет „Виртуална дула“ е 190 лева. Плаща се предварително, като информация за плащането има във въпросника.

Ако имате нужда от допълнителни часове преди или след раждането, или искате някаква модификация на пакета, ще обсъдим варианти.

Можете да се свържете с мен тук или на на 0885 210 764.

Разкази на някои от жените, които съм подкрепяла виртуално:

Как родих със сестра си

Можеш!

Твоето раждане, твоите решения

Дулите сертифицирани от Childbirth International преминават курс от около 150 часа обучение. (Уточнение: освен сертифицирана дула, аз съм и сертифициран инструктор по подготовка за раждане към същата организация, тоест общо съм преминала близо 300 часа обучение). 

Всички професионалисти, обучаващи се и сертифицирани от Childbirth International спазват етичния код на организацията.